Het huis praat. Het is niet alleen een financiële investering, of zelfs een huis. Het is de plaats van een thuis, een welzijn, een intieme ruimte van het menselijk leven“. Laurence Druez, “Chaque maison a son histoire” (éd. Institut du Patrimoine wallon) *

.

Velen van jullie stellen me vragen als je de “Matin tranquille” kamers bezoekt en…. ik vertel graag verhalen! Dit is ook wat ik weet over mijn huis.

….

n° 74 du bnb Matin tranquille.

original plan 1932

Hierboven is de originele geëmailleerde plaquette van het huisnummer in de straat te zien.
Het aquarelplan van de bouwaanvraag die op 15 november 1932 werd ingediend.

Het huis, waarin nu de gastenkamers “Matin tranquille” zijn ondergebracht, is gebouwd op een terrein dat op 19 november 1932 is aangekocht van “Charles Joseph GAUSSET, telegrafist (dit is zeker een beroep dat we niet meer zo vaak tegenkomen) en Hubert Joseph Emile GAUSSET, industrieel en zijn echtgenote Marie Jeanne Reine dite Berthe (Geef toe dat het niet uitgevonden kan worden! Ik klaag er soms over dat ik mezelf Marie Madeleine noem, bekend als Marlène, maar daar hebben ze veel gedaan, nietwaar?)

De aanvraag voor een bouwvergunning, zoals u in onderstaand document kunt zien, dateert van 16 november 1932. Het werd ingevoerd door François LOIX, meestermetselaar, gevestigd in dezelfde straat als Auguste Donnay op nummer 37. Het was de eerste keer dat het werd ingevoerd door François LOIX, meester-metselaar, gedomicilieerd in dezelfde straat als Auguste Donnay, op nummer 37.

Autorisation de bâtir du 74 rue Auguste Donnay

Notariële akte 1941 verkoop.

Aanvraag voor een bouwvergunning van 15 november 1932
Notariële akte van eerste verkoop d.d. 30 juni 1941

Zoals u kunt zien in de notariële akte hierboven, op 30 juni 1941, de heer François Louis LOIX, (nu een ondernemer;)) en zijn vrouw “ dat het “ ( ?Wat zit er achter deze formule?)vrouw Marie Moens verkoopt het huis waar ze woonden door aan de echtgenoten van Van DE KERCKHOF die het huis huren. Het huis wordt voor veertig jaar verhuurd aan dezelfde huurders en sommige van hen zijn charmante buren die nog steeds in dezelfde straat wonen! In deze tijd zullen de echtgenoten van DE KERCKHOF een donatie doen aan hun dochter die het in 1986 aan ons zal verkopen.

Front_1986
Front 1996

Aankoop en grote renovatiewerkzaamheden in de zomer van 1986

1995/1996 gelukkige periode van “uitwisselingsstudenten”.


Na de grote schoonmaak van de voorgevel in 2000
Sinds 2009 is het huis “Matin tranquille”, bed & breakfast geworden.

Wat volgt, weet ik met minder zekerheid. Dit werd mij verteld door de heer Marshal, onze buurman aan de overkant van de straat (het prachtige Art Deco huis op nummer 57) in het jaar dat ik het huis kocht, in 1986. De heer Maréchal, die al lang geleden met pensioen was, had me geleerd dat een deel van de materialen die gebruikt werden om het huis te bouwen, afkomstig waren van de sloop, na een brand, van een bank op le boulevard (boulevard de la Sauvenière of boulevard d’Avroy? Ik heb het niet gevraagd (helaas!). Ik beloof mezelf om (op een dag!) in de archieven van lokale kranten te zoeken naar de sporen van deze vlammen.
Misschien vanwege de wens om documenten te verbergen die na of tijdens de financiële crisis van 1929/1930 in het gedrang kwamen, aldus de heer Marshal. Zwavelachtig, nietwaar? Het werkt op het niveau van de data: crisis in 29/30, bouwvergunning eind 1932. Maar…. ?

In mei 2019 vind ik tijd om een afspraak te maken bij de Ulysses Kapiteinsbibliotheek. De charmante bibliothecaris liet kopieën van de krant La Meuse uit 1929 en 1930 binnenbrengen. Ik ben gefascineerd door het lezen van deze oude kranten en als ik sommige artikelen lees, voel ik de sintels smeulend smeulen…. Tot 10 februari 1930, toen ik dit ontdekte :

Journal "La Meuse" du 10 février 1930

Journal “La Meuse” du
10 février 1930

Incendie banque Chaudoir 9 février 1930

Incendie banque Chaudoir
9 février 1930

Is dat de brand waar mijn buurman het over had? De data en omstandigheden zijn consistent, maar de foto van het gebouw laat geen gedetailleerd onderzoek van de architectonische elementen toe.
Als je de foto’s van de artikelen bekijkt, lijkt de architectuur overeen te komen met de grote en grote eclectische gebouwen uit de jaren 1880. De architecturale details lijken niet samen te vallen met de Art Nouveau elementen van de “Matin tranquille” gevel.
Daarom moet worden nagegaan of dit bijvoorbeeld uit een bijgebouw kan komen. Dus….. na het volgende nummer 😉

* Het prachtige boek van Dr. Laurence DRUEZ “Chaque maison a son histoire”, Guide des sources relatives au patrimoine immobilier, uitgegeven door het Institut du Patrimoine wallon, geeft u de sleutels tot een spannend onderzoek als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van uwhuis. Het is te koop bij het Rijksarchief in Wallonië en Brussel of via e-mail via publicat@arch.be

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *