DE VURIGE STAD” is de titel van een boek van Henry Carton de Wiart, herdrukt© Jourdan Editeur 2005.

 

"DE VURIGE STAD" is de titel van een boek van Henry Carton de Wiart

“Cité ardente” is de naam die Henry Carton de Wiart aan Luik heeft gegeven om “de stad zelf, met haar impulsen en afstotingen, haar opleiding, haar verveling en haar vurigheid” uit te beelden.

Enkele weken na de publicatie van deze historische roman in Parijs, gebruikte de toekomstige Koning Albert I dezelfde uitdrukking bij de opening van de Wereldtentoonstelling van Luik op 26 april 1905 om de stad aan te duiden: “de vurige stad waarvan de inwoners de onvermoeibare bestendigers zijn van een verleden van hard werken en eeuwen van moed”.

Vanaf dat moment werd Luik “Cité ardente” als Parijs “Ville lumière”.

De feiten die in de roman worden verteld zijn echt: de zak van Dinant in 1466, de Slag bij Brusthem in 1467, de 600 Franchimontezen in 1468. De personages hebben geleefd: Metgezel van de Groene Tent, Guillaume de Berlo, Raes de Heers, Vincent de Bueren,….

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *