Tentoonstelling ‘Felines ! Van de sabeltandtijger tot de huiskat’ tentoonstelling

In het Prehistomuseum (20 min. van Luik) is de tentoonstelling ‘Katachtigen! Van de sabeltandtijger tot de huiskat’ tot 31 augustus 2021. Deze uitzonderlijke tentoonstelling is gebaseerd op een uitzonderlijke archeologische ontdekking in Duitsland.

Het publiek wordt er meegenomen in de fascinerende wereld van de prehistorische katachtigen dankzij genaturaliseerde dieren, interactieve terminals en archeologische voorwerpen.

chasse

Deze tentoonstelling, die is opgezet door het Paläon Museum (Schöningen, Duitsland), toont een familie van dieren die al sinds de prehistorie bestaan en waarvan de banden met de mens zeer aanwezig zijn: van prehistorische werken waarop holenleeuwen zijn afgebeeld tot de huiskatten waarmee sommigen van ons dagelijks in aanraking komen.

De tentoonstelling is gebaseerd op de uitzonderlijke ontdekking van de tand van een sabeltand katachtige, in 2012, daterend uit het paleolithicum. Het werd gevonden in Schöningen in Nedersaksen, waar archeologen een 300.000 jaar oud jachtkamp hebben opgegraven.

 

In de tentoonstelling maakt de bezoeker, uitgaande van deze verrassende ontdekking, kennis met de grote katachtigen uit de prehistorie, waarvan er enkele in onze streek leefden.

Holenleeuwen, lynxen en panters maakten inderdaad deel uit van de fauna rond de paleolithische jagers. Dat blijkt uit de opgravingen in verschillende grotten, zoals Scladina (Andenne), la Belle-Roche (Sprimont), Goyet (Gesves) en zelfs in Ramioul in het Prehistomuseum!

Archeologen hebben in België echter nog geen spoor van homotherium gevonden. Maar uit de afwezigheid van resten kunnen we niet concluderen dat hij niet in onze streken leefde.

In de tentoonstelling kan het publiek de diversiteit van de kattenfamilie ontdekken: de jaguar, de tijger, de leeuw, de nevelige panter, de lynx, het jachtluipaard… aan de hand van teksten, beelden en getaxideerde dieren.

Interactieve terminals nodigen de bezoeker uit om te ervaren hoe het is om een katachtige te zijn: zijn kracht, zijn nachtzicht… Een pluspunt van deze speelse toestellen: een klein, eenvoudig en collaboratief spel nodigt kinderen van alle leeftijden uit om alle informatie over katachtigen te verzamelen. Van prehistorische artistieke voorstellingen tot meer actuele visies, de mens schijnt altijd belangstelling te hebben gehad voor deze bijzondere dieren.

Met het combiticket van het Prehistomuseum kan het publiek in het “belevingsdorp” nog meer beleven: hoe vuur te gebruiken om zich tegen deze prachtige wezens te beschermen, hoe op de wijze van onze voorouders katachtige beeldjes van klei te maken en muziekinstrumenten die het vlammenspel van de sabeltandtijger imiteren.

Prehistomuseum, rue de la grotte 128, 4400 Flémalle (20 min. van Luik).

Alle dagen geopend behalve maandag buiten de schoolvakanties en feestdagen. Van 10.00 tot 18.00 uur in het zomerseizoen (van 1 april tot 1 november) en van 10.00 tot 17.00 uur in het winterseizoen (november-maart). Online reserveren is verplicht.

Prijs: 7€/volwassene, 5€/kind

https://www.prehisto.museum/fr/agenda/felins/14

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *